SMITTEVERN OG ENDRING ORGANISERING AV SKOLENE.

Klikk for stort bilde Smittevernreglene er endret slik at vi kan samle klasser og grupper til undervisning som tidligere, men under visse forutsetninger. Mosjøen videregående skole går over til gult nivå fra tirsdag 02.06. med tilnærmet normal drift.

Husk at fremdeles gjelder de strenge og viktige reglene for god hygiene og avstand utenom klasserom. Unngå fysisk kontakt og vær oppmerksom på å overholde avstandsreglene. Husk å korrigere hverandre og gi hverandre stadig påminnelse om å overholde reglene slik at vi unngår smittespredning.

Fra tirsdag skal alle elevene møte på skolen og følger timeplanen for sin klasse. Kroppsøving fortsetter i den form vi har i dag. Det betyr at vi fortsatt tilpasser opplæringen med begrensninger til fysisk aktivitet. Garderober på studiested Sentrum vil ikke bli åpnet for bruk dette skoleåret. Årsaken er belastninger på renhold. Vi prioriterer å opprettholde samme fokus på renhold som har vært på rødt nivå.

Transport – vi anbefaler fortsatt at elevene blir kjørt til skolen eller sykler/går når det er mulig.

Kantine holdes åpen som nå med periodisering med hensyn til når elevene skal bruke den.

Plan for renhold opprettholdes på samme nivå som i dag med de prioriteringer vi har bestemt tidligere dvs ekstra vask på flater som kan være brukt av flere.

Felles for alle nivåene er at ingen skal møte i barnehagen eller skolen hvis de er syke, og alle må sørge for å vaske hendene og ha god hostehygiene.

Modellen er et fleksibelt verktøy og gjør det mulig å planlegge mer langsiktig. I dag er tiltakene i barnehager og skoler på et rødt nivå, men det er allerede nå mulig å nedjustere til gult nivå. Fra høsten 2020 kan barnehager og skoler planlegge for gult nivå.

På gult nivå kan hele avdelinger og skoleklasser regnes som en kohort. Barnehagene og skolene må fremdeles ha flere tiltak for å redusere kontakt og holde avstand mellom ansatte og elever.

Gult nivå

• Ingen syke skal møte på skolen
  • God hygiene
  • Unngå fysisk kontakt mellom personer (håndhilsning og klemming)
  • Hele skoleklasser kan ha undervisning sammen

Elever bør ha faste plasser i hvert klasserom eller faste samarbeidspartnere/-grupper

• Ansatte kan veksle mellom klasser, men bør holde avstand til elever så langt det er mulig
  • Utenfor klasserommet oppfordres elever og ansatte til å holde 1 meters avstand i alle situasjoner
  • Unngå trengsel og store samlinger

Barnehager og skoler må ha beredskapsplaner for de ulike tiltaksnivåene, og veilederne vil med denne innretningen også være gjeldende til høsten. Dette vil gi skolene og barnehagene mer forutsigbarhet og legge til rette for at de raskt kan tilpasse seg hvis situasjonen endres.

Betyr de nye veilederne at skoleskyssen nå kan gå som normalt?

• Skoleskyssen er ulikt organisert rundt omkring i landet. Noen steder tar elevene vanlig rutetransport, og selv der det er egne skolebusser er elever fra ulike trinn og klasser som regel på den samme bussen. Det gjør det vanskelig å overholde smittevernreglene med fulle busser.
  • FHI anbefaler fortsatt at busser og annen kollektivtransport bare kjører med halv kapasitet for å unngå smitte. Dette gjelder også skoleskyss, og kommuner og fylkeskommuner bør planlegge høsten med dette som utgangspunkt.

Kurt Henriksen